Ţara noastră se află cu aproape un an în urma celorlalte state aflate în recesiune, este de părere Raymond Breden, preşedintele Camerei de Comerţ Britanico-Româ-ne (BRCC), referindu-se la poziţia României în perioada de criză economică. Potrivit domniei sale, dacă ţările vestice vor începe să iasă din criză în acest an, România se poate aştepta să facă acelaşi lucru începând cu 2012.
Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, a lăudat, ieri, progresul pe care ţara noastră îl înregistrează de când este membră NATO şi UE, subliniind că Executivul ar trebui să fie foarte activ în procesul de îndeplinire a angajamentelor asumate. Totodată, oficialul consideră că ţara noastră are nevoie să-şi restabileas-că reputaţia - element cheie în promovarea ei pe plan extern.
Parteneriatul, perseverenţa, potenţialul şi oamenii sunt elementele cheie necesare în relaţia dintre Româ-nia şi Marea Britanie, în opinia lui Martin Harris. Schimburile comerciale dintre cele două ţări au crescut continuu, chiar şi în perioada de criză, a subliniat domnia sa, precizând că exporturile noastre către britanici sunt cu circa 50% mai mari faţă de importuri. Valoarea comerţului bilateral a ajuns, în 2010, la 1,95 miliarde lire sterline, în condiţiile în care importurile din Marea Britanie au crescut cu 13%, iar exporturile către această ţară s-au majorat cu 54%.
În timp ce noi exportăm, printre altele, produse din domeniile telecomunicaţiilor, echipamentelor electrice şi industriei textile, suntem interesaţi de petrolul şi gazele britanicilor, a precizat Raymond Breden.
În ţara noastră activează circa 4.200 de firme britanice, majoritatea mici, în domenii ca industria textilă, auto, farmaceutica, serviciile de consultanţă, fiind simţite intenţiile ferme ale unor companii noi de a investi în energie şi, mai ales, energie regenerabilă.
În opinia ambasadoru