Luxemburg şi Franţa fac apel la justiţia europeană, pentru a păstra al doilea sediu al Parlamentului European la Strasbourg, în ciuda dorinţei unor deputaţi europeni ca acesta să fie mutat definitiv la Bruxelles.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Renunţarea la sediul de la Strasbourg este imposibilă din punct de vedere juridic şi istoric. Iată poziţia exprimată de prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care l-a primit pe ministrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez.
Juncker susţine demersurile Franţei pe lângă Curtea Europeană de Justiţie, care doreşte invalidarea unui vot al deputaţilor europeni. Acesta suprimă două sesiuni plenare la Strasbourg, cele din octombrie 2012 şi 2013, ca un prim pas către mutarea sediului la Bruxelles.
Venit în ajutorul Franţei, Jean-Claude Juncker spune că Strasbourg este un loc de reconciliere istorică, pe care "doar tinerii şi cei care vin de mai departe îşi pot permite să-l ignore cu eleganţă şi farmec".
Strasbourg este de altfel oraşul desemnat de Tratatul comunitar ca al doilea sediu al Parlamentului European, iar demersul contrar ar fi ilegal, mai spun Franţa şi Luxemburg.
Pentru moment, o minoritate tenace din Parlamentul European cere cu insistenţă mutarea sediului de la Strasbourg la Bruxelles. Acest lucru ar face ca UE să economisească un milion de euro pe an, întrucât s-ar renunţa la deplasările lunare ale celor 736 de deputaţi europeni şi a celor peste o mie de funcţionari.
În fine, întrebat dacă este îngrijorat că şi cele trei reuniuni ministeriale europene care se desfăşoară trei luni pe an la Luxemburg vor fi deplasate la Bruxelles, Juncker a răspuns în felul său glumeţ: "Nu sunt îngrijorat şi de altfel, nu-mi pasă. Dacă cineva se gândeşte s-o facă, Luxemburg va introduce o plângere la Curtea Europeană de Justiţie, unde judecătorii