Constantin Toma, 52 de ani, a ajuns în prezent unul dintre cei mai puternici antreprenori din România şi controlează holdingul industrial-agricol Romet, care anul trecut a avut afaceri de 275 mil. euro, după ce Revoluţia l-a prins lucrând într-o uzină care se îndrepta spre faliment.
Grupul Romet a devenit cel mai mare jucător de pe piaţa de maşini şi echipamente din România conform Anuarului de Business 2010 realizat de Ziarul Finaciar, alte companii importante din sector fiind coreenii de la Doosan IMGB, UCM Reşiţa şi Aerostar Bacău.
Totodată, Constantin Toma deţine două firme în topul primelor 100 de companii din România după cifra de afaceri controlate de antreprenori români, respectiv Grup Romet şi Aromet, ambele din Buzău.
Compania fanion Grup Romet a avut în 2009 afaceri de 88,1 mil. euro, participă la majoritatea licitaţiilor şi preia componente produse la Aromet şi Romtem, afacerile celor două firme ridicându-se în acelaşi an la 56,4 mil. euro şi respectiv 36,6 mil. euro. Producţia principală este reprezentată de echipamente pentru tratarea şi epurarea apei, sisteme de irigare, robineţi şi vane pentru reţele de apă, precum şi echipamente pentru hidrocentrale şi termocentrale.
Grupul Romet are circa 800 de angajaţi, iar cele 22 de firme deţinute de Toma au circa 2.000 de angajaţi.
La început construia căruţe şi garduri
Revoluţia l-a prins pe Constantin Toma la vârsta de circa 30 de ani ca şef de secţie la una dintre firmele de stat, Metalurgica Buzău (actuala Aromet), care făcea parte din cel mai mare holding industrial din România. Acel holding îngloba la acea vreme peste 28 de firme şi 300.000 de angajaţi care însemna toată industria autohtonă de tractoare, camioane, automobile şi maşini agricole.
"Eu conduceam atunci 400 de oameni şi ne-am trezit dintr-o dată eu şi soţia mea fără loc de muncă şi cu doi copii de între