„Debranşaţi-vă de la sistemul centralizat de încălzire" este îndemnul pe care cel mai mare distribuitor de gaze naturale din România îl transmite clienţilor.
Preţul gazelor nu a mai fost majorat în România de doi ani, deşi distribuitorii interni încearcă să pună presiune pe autorităţi. Preţul gazelor livrat populaţiei, în România, este de aproape două ori mai mic decât media europeană şi ca urmare, companiile de profil reclamă scăderea profitului.
Oferte comerciale
În ultimele luni GDF Suez, lider pe piaţa furnizării de gaze naturale cu peste 1,3 milioane de clienţi, încearcă să-şi determine clienţii să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să-şi monteze centrale termice de apartament. Pliantele de la GDF Suez, distribuite locatarilor de la bloc menţionează că, în anumite condiţii, „alegerea unei centrale termice individuale, moderne şi eficiente", poate aduce economii de 40% la încălzire. „Este vorba de o ofertă comercială, se prospectează pe regiuni", ne-a declarat un reprezentant de la GDF Suez. GDF Suez (fostul Gaz de France) a cumpărat Distrigaz Sud în 2005, printr-o tranzacţie de 310 milioane euro. Radu Opaina, preşedin¬tele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari, ne-a declarat că în condiţiile actuale, montarea de centrale termice de apartament „ar putea constitui o soluţie" dacă autorităţile nu găsesc moda¬lităţii pentru un preţ al gigacaloriei corect, mai ales că preţul gigacaloriei în România este mult mai mare decât în alte ţări UE.
Soluţii radicale
„Avem de ales fie o soluţie radicală, de reducere a pierderilor din reţeaua centralizată şi stoparea creşterilor nefundamentate de preţ la energie termică, şi o soluţie salvatoare, nu neapărat eficientă, cum ar fi revenirea la boilerele electrice şi centrale termice. Însă oamenii se gândesc ce vor face dacă preţul la gigacalorie continuă să crească sau dacă distribuito