Investiţiile străine directe au scăzut cu 50% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2010, însă cumulat pe primele două luni nivelul a ajuns la 294 mil. euro, dublu faţă de anul trecut, ca urmare a susţinerii companiilor - mamă din străinătate pentru subsidiarele din România prin acordarea de finanţări.
Potrivit datelor BNR, creditele intra-grup au însumat în primele două luni 267 mil. euro, iar participaţiile la capital au fost de 27 mil. euro.
După ce în ianuarie investiţiile străine directe au depăşit de opt ori nivelul din prima lună a anului trecut, ajungând la 240 mil. euro, în februarie s-au redus la jumătate comparativ cu februarie 2010, totalizând doar 54 mil. euro.
Faptul că deficitul de cont curent este finanţat integral prin investiţii străine directe este un rezultat pozitiv, pe lângă evoluţia exporturilor care a depăşit toate aşteptările, comentează Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen. "Evoluţia balanţei de plăţi continuă să surprindă în mod pozitiv în ansamblu, şi în particular, pe componenta balanţa comercială. Evoluţia exporturilor depăşeşte toate aşteptările şi, dată fiind evoluţia pieţei valutare, confirmă că nu cursul de schimb este cel care generează competitivitatea sănătoasă a exporturilor."
Deficitul de cont curent, care măsoară ieşirile nete de valută din economie generate de operaţiunile comerciale curente, a coborât la 29 mil. euro în februarie, comparativ cu 636 mil. euro în aceeaşi lună din 2010.
Cumulat pe primele două luni, contul curent al balanţei de plăţi a avut un deficit de 44 mil. euro, de 17 ori mai mic faţă de nivelul din aceeaşi perioadă de anul trecut.
Ajustarea deficitului se datorează în primul rând diminuării dezechilibrului comerţului cu bunuri şi servicii, în timp ce excedentul transferurilor curente s-a majorat.
Economistul-şef al BRD-SocGen consideră că există pre