Comisia Europeană vrea să modifice modalitatea de impozitare a produselor energetice astfel încât să țină cont de emisiile de CO2 și de conținutul energetic. Impozitele actuale ar urma să fie defalcate în două componente care vor determina, împreună, rata totală de impozitare.
Comisia Europeană a prezentat, ieri, o propunere de revizuire a vechilor norma de impozitare a produselor energetice, cu intenția de a promova eficiența energetică și consumul de produse mai ecologice. Directiva ar urma să intre în vigoare în 2013, iar perioada de implementare pentru alinierea la noile impozite va fi de zece ani, până în 2023.
„Modernizarea sistemului de impozitare se face la momentul potrivit. Statele membre își elaborează în prezent strategiile de ieșire din criză și de îndeplinire a obiectivelor fixate de Europa 2020 și cer să se ia măsuri care să ducă la reducerea dependenței de combustibili fosili”, a declarat Algirdas Semeta, Comisarul UE pentru impozitare șu uniune vamală, audit și antifraudă.
Propunerea Comisiei vine, practic, în sprijinul producției de energie regenerabilă, al cărei cost este, în prezent, mai mare decât cel al energie din combustibili fosili. Statele UE sunt obligate să găsească modalități de sprijinire a regenerabilelor, astfel încât costul final să poată fi suportat mai ușor de către consumatori.
Directiva propune defalcarea ratei minime de impozitare în două părţi: O parte va avea la bază emisiile de CO2 ale produsului energetic şi va fi fixată la 20 EUR pe tonă de CO2;Cealaltă parte va avea la bază conţinutul energetic, adică energia efectivă pe care o generează produsul, măsurată în gigajouli (GJ). Rata minimă de impozitare va fi fixată la 9,6 EUR/GJ pentru carburanţi şi la 0,15 EUR/GJ pentru combustibilii destinaţi încălzirii. Aceasta se aplică tuturor combustibililor utilizaţi în transporturi şi pentru încălzire. @N_P