Sub presiunea străzii, în Siria a fost format un nou Guvern, a cărui primă sarcină va fi lansarea unui vast program de reforme. În paralel, preşedintele Bashar al-Assad a decis să elibereze persoanele arestate de când au început manifestaţiile de protest în 15 martie, cu excepţia "criminalilor".
Noul Guvern de la Damasc va fi condus de Adel Safar, fost ministru al Agriculturii. Titularii principalelor portofolii, în particular la Apărare, la Externe şi la Petrol şi Resurse Miniere rămân aceiaşi ca până acum. Doar Internele îşi schimbă şeful. Fostul Executiv sirian, neschimbat din 2003 încoace demisionase pe 29 martie.
Printre reformele pe care va trebui să le aplice noua echipă figurează o serie de revendicări esenţiale ale contestatarilor: abolirea legii privind starea de urgenţă, în vigoare din 1963, liberalizarea presei şi instaurarea pluralismumui politic.
Pentru a calma spiritele, preşedintele Bashar al-Assad a anunţat de asemenea că-i va elibera pe toţi deţinuţii arestaţi din cauza recentelor evenimente, cu excepţia celor care au comis "acte criminale împotriva patriei şi a cetăţenilor ei". Greu de spus deci cine va fi eliberat şi câtă lume va profita de această graţiere.
În urma manifestaţiilor declanşate acum exact o lună, forţele de ordine au reacţionat foarte dur. Sute de persoane ar fi fost ucise şi alte câteva zeci arestate, afirmă asociaţiile de apărare a drepturilor omului.
În ciuda acestor anunţuri, violenţele continuă pe teren, în particular în nord-vestul ţării, mai exact în oraşul Banias, unde joi, 14 aprilie, a fost ucis un soldat, cu toate că autorităţile semnaseră cu locuitorii un soi de armistiţiu.
Represiunea riscă să fie acolo şi mai feroce, la fel şi manifestaţiile care s-ar putea amplifica vineri în restul ţării, de exemplu la Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria.
Sub presiunea străzii, în