Piaţa neagră a ţigaretelor a ajuns la 14,7%, potrivit datelor companiei de cercetare "Novel Reasearch" pe luna martie. Proporţia comerţului ilegal cu ţigarete se află, astfel, în scădere cu 7,8 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2011, când contrabanda se situa la 22,5% din totalul pieţei. În ianuarie 2010, ca urmare a creşterii masive a accizelor, contrabanda atinsese maximul istoric de 36,2% din piaţă.
Potrivit marilor producători de ţigarete din ţara noastră, un punct procentual recuperat de piaţa legală din contrabandă reprezintă încasări la bugetul de stat de circa 30 milioane de euro.
Aceştia apreciază că "diminuarea comerţului ilicit cu ţigarete se datorează eforturilor concertate ale autorităţilor şi operaţiunilor de amploare desfăşurate începând cu a doua parte a anului trecut, ca urmare a definirii unei Strategii de combatere a contrabandei şi evaziunii fiscale, precum şi schimbărilor apărute în cadrul de reglementare. De asemenea, la reducerea fenomenului a contribuit şi colaborarea strânsă dintre autorităţile statului şi industria tutunului".
Reprezentanţii jucătorilor din domeniu subliniază că, anul trecut, au fost descoperite peste zece fabrici ilegale de ţigarete
Pentru o diminuare şi mai accentuată a fenomenului de contrabandă "este nevoie de un cadru unitar şi simplificat şi de folosirea aceluiaşi criteriu de măsurare, criteriul cantitativ, atât pentru contrabanda în punctele de trecere a frontierei, cât şi pentru evaziunea fiscală. E nevoie, de asemenea, de clarificarea situaţiei existente la frontiera internă, cu Ungaria şi Bulgaria, unde nu mai există puncte de control vamal. Nu în ultimul rând, este necesar ca mijlocul de transport folosit pentru contrabandă să poată fi confiscat, chiar dacă nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru stocarea produselor aduse în ţară ilegal", susţine Gilda Lazăr, Director