De la CNH şi SNLO se vor da afară 4.000 de oameni, dar firmele care vor folosi lignit pentru producţia energiei electrice "vor investi în eficienţă"
Activele viabile ale CNH vor fi însă vândute, iar cele neviabile închise
După ani buni de discuţii, în care s-au tot propus variante "viabile" de "revigorare şi eficientizare" a industriei energetice din România, după cum le place autorităţilor să numească, acum se vehiculează că tot utilizarea cărbunelui pentru producţia de electricitate este de bază.
Declaraţiile autorităţilor creează însă confuzii atât de mari încât nici nu mai ştim ce să credem: de la mult vehiculata strategie energetică, care presupunea înfiinţarea a două companii energetice naţionale, dintr-una urmând să facă parte SNLO, iar din cealaltă CNH, transformată săptămâna trecută într-o propunere de înfiinţare a unor companii intermediare acestei etape, şi până la a spune că e mai bine să folosim cărbunele la producţia de electricitate, chiar dacă asta va însemna să se crească preţul curentului electric "în viitorul apropiat", e cale lungă.
În plus, nu mai departe de luna februarie 2011, se susţinea ideea lichidării unităţilor miniere neviabile şi vinderea activelor CNH la bucată pentru plata datoriilor restante către stat de 4,13 miliarde de lei. Mai mult, în scrisoarea de intenţie adresată FMI, Guvernul anunţa că va mandata ANAF să demareze proceduri întărite în privinţa arieratelor societăţii din Petroşani…
Acum, consilierul ministrului Economiei, Tudor Şerban, susţine că strategia energetică a României se va baza în continuare pe utilizarea cărbunelui pentru producţia energiei electrice...
"România se va baza în continuare pe cărbune. Bineînţeles, costurile vor creşte în viitorul apropiat", a afirmat Şerban, citat de Mediafax, adăugând, fără a detalia, că societăţile care utilizează lignit drept combustibil pe