Comunitatea internaţională încearcă să dea un nou impuls eforturilor de a soluţiona rapid situaţia din Libia: Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, dar şi NATO au pledat pentru îndepărtarea rapidă de la putere a liderului libian, colonelul Muammar Gaddafi. Acesta a sfidat însă ameninţările occidentale. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu Gaddafi deplasându-se cu escorta sa în Tripoli.
Într-un demers fără precedent, preşedintele american, Barack Obama, omologul său francez, Nicolas Sarkozy şi premierul britanic, David Cameron au semnat o scrisoare comună, în care promit că "nu vor ceda nici o secundă", până când rezoluţia Naţiunilor Unite nu va fi implementată şi până când "poporul libian nu îşi va putea alege singur viitorul".
Viitor din care nu trebuie să facă parte şi Gaddafi pentru că "este de neconceput că un om care a încercat să-şi masacreze propriul popor mai poate face parte dintr-un viitor Guvern (…) Ar fi o trădare de neacceptat", au subliniat Obama, Sarkozy şi Cameron.
Toate statele membre ale NATO au căzut de acord că înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi este un obiectiv comun. Sprijinul logistic şi militar însă întârzie.
Secretarul general al NATO a promis că operaţiunile militare din Libia vor continua, dar deocamdată în afară de Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Norvegia şi Marea Britanie şi acum doar ocazional Statele Unite, nici o altă ţară din NATO nu s-a mai oferit să participe la raidurile menite să distrugă apărarea anti-aeriană libiană.
Muammar Gaddafi nu pare însă foarte impresionat de mobilizarea internaţională împotriva sa. Joi, 14 aprilie, când avea loc reuniunea NATO, iar presa străină relata despre raiduri ale forţelor aliate în apropiere de Capitala libiană, televiziunea libiană de stat difuza imagini cu colonelul Gaddafi plimbându-se prin Tripoli, într-o maşină decapotabilă, cu un a