Premierul, Emil Boc i-a solicitat ministrului Mediului, Laszlo Borbely, un punct de vedere asupra deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care arată că taxa auto de primă înmatriculare este, în multe cazuri, prea mare şi descurajează importul în România a unor vehicule aduse din alte state europene.
Solicitarea premierului vine după ce Curtea a luat o decizie favorabilă unui român care reclamase taxa de primă înmatriculare. „În acest moment, noi nu avem decizia în faţă, urmând ca după ce ministrul Mediului va analiza impactul ei, să ne prezinte un punct de vedere oficial”, a afirmat Emil Boc. „Chiar dacă algoritmul de calcul este corect, taxa auto de primă înmatriculare este, în multe cazuri, prea mare şi astfel descurajează importul în România a unor vehicule aduse din alte state ale Uniunii”, arată o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Ca efect al acestei hotărâri, Guvernul ar trebui să plafoneze taxa la un procent mai mic decât în prezent, iar celor care au contestat taxa ar trebui să li se restituie diferenţa.
Urme de iod radioactiv în apa de ploaie şi lapte de oaie din România
O echipă de experţi români a detectat, în laboratorul de cercetări din mina Slănic Prahova, urme de iod radioactiv în apă de ploaie şi în laptele de oaie provenit din zona Slănic. Directorul general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară, Nicolae Zamfir, a declarat pentru HotNews.ro că „aceste valori sunt atât de mici, încât nu au nici un impact asupra mediului şi populaţiei”. Cercetarea pune în legătură apariţia iodului radioactiv din România cu accidentul nuclear de la Fukushima. „Prezenţa iodului radioactiv în România demonstrează că efectele unui accident nuclear pot fi evidenţiate şi la distanţe mai mari de 10.000 de km, fapt ce arată că în acest moment norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a răspândit practic asupra întregi