- Diverse - nr. 764 / 15 Aprilie, 2011 Pana mai ieri doar, cartoful era considerat hrana saracului, datorita pretului lui scazut prin pietele Romaniei. Ani la rand, producatorii agricoli de prin Harghita, Covasna, Suceava ramaneau cu recolta in gospodarie, din lipsa cumparatorilor, pana la urma cartofii fiind dati hrana pentru animale. Azi, cartofii au devenit un lux (pretul lor, mai ales al celor autohtoni, concurandu-l pe cel al trufandalelor), o raritate. In ultimii doi ani si jumatate, in aceasta sarabanda a scumpirii alimentelor, in general, recordul in saltul preturilor il detine cartoful. Doar in anul 2010 cartofii s-au scumpit cu 45,5%, iar in primul trimestru din 2011, in care preturile produselor alimentare au saltat cu 10%, cu inca 24,7%! Mai, sa fie! Adica, repetam, la pret de trufandale? Criza globala, inflatia, cresterile galopante ale energiei si combustibililor, dar mai ales exagerarile TVA, toate au dus la aceasta situatie care, iata, incurca pana si socotelile si prognozele domnului Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care, pe la inceputul anului 2011, vedea cam cu totul altfel lucrurile. Intro vreme in care aducem, masiv, castraveti, rosii, usturoi, ardei gras, fasole, vinete – pentru a ne limita doar la legume – de prin Turcia, Israel, Grecia si China, la preturi intre 5 si 18 lei kilogramul, au crescut si preturile fructelor (cu 19,3%), conservelor (12,5%), uleiului (5,24%) si zaharului (11,9%). LAZAR LADARIU - Diverse - nr. 764 / 15 Aprilie, 2011 Pana mai ieri doar, cartoful era considerat hrana saracului, datorita pretului lui scazut prin pietele Romaniei. Ani la rand, producatorii agricoli de prin Harghita, Covasna, Suceava ramaneau cu recolta in gospodarie, din lipsa cumparatorilor, pana la urma cartofii fiind dati hrana pentru animale. Azi, cartofii au devenit un lux (pretul lor, mai ales al celor autohtoni, concuran