Sunt mai bine de doi ani de când nu ne-am mai ocupat, din varii motive, de colecţia destul de gustată de la Polirom, "Chic", de aşa numita "chic lit", literatura de puicuţe, literatura uşoară. Practic de când a apărut colecţia. E păcat pentru că nu toate volumele - numeroase - apărute sunt literatură uşoară. Şi chiar dacă ar fi, mult mai important este că au cititori, că se cumpără, că există. Faptul cel mai important este ca lumea să citească, nu putem impune gusturi.
Mi-au căzut în mână, la începutul acestui an, două volume despre care pot spune fără să roşesc că sunt chiar literatură. Puteau apărea fără niciun fel de problemă în orice altă colecţie decât cea a literaturii de puicuţe şi soarta lor ar fi fost fără dubiu alta.
Primul îi aparţine lui Candace Bushnell, autoarea romanului care a stat la baza celebrului serial de televiziune "Totul despre sex", distins cu opt Globuri de Aur. Romanul se cheamă Clubul de pe 5th Avenue şi e tradus din engleză de Alina Popescu. Un roman care surprinde uimitor viaţa societăţii elitiste newyorkeze, actriţe expirate sau aspirante la acest titlu, scenarişti, scriitori, avocaţi, colecţionari de artă, parveniţi, urmaşi ai unor familii mult prea bogate etc. Într-o lume cu asemenea personaje, nu pot să nu se succeadă intrigile, traficul de antichităţi şi de influenţă, răzbunările, căsătoriile din interes. Un roman de moravuri, până la urmă.
Al doilea roman îi aparţine unei scriitoare irlandeze, Marian Keyes, se cheamă Un tip mortal şi e tradus din engleză de Ileana Grama. Marian Keyes este autoarea mai multor bestselleruri, traduse şi vândute în peste treizeci de limbi. La noi i-au mai apărut cel puţin alte patru romane, la aceeaşi editură Polirom. Un tip mortal atacă problemele violenţei domestice, mai ales a violenţei între sexe, şi ale corupţiei politice. Tipul mortal din roman este un bărbat copt, superb, dup