Foto: Thinkstock Oamenii de ştiinţă canadieni au întreprins recent un studiu referitor la proprietăţile afrodiziace ale unor plante.
Efecte controversate. Potrivit savanţilor, cercetările au relevat faptul că, dacă ginsengul şi şofranul contribuie la intensificarea funcţiilor sexuale, există o serie de alte plante care au rolul de a spori apetitul sexual. Cercetătorul Massimo Marcone a ţinut să precizeze că afrodiziacele sunt folosite de mii de ani de locuitorii de pe întregul Pământ, dar mecanismul ştiinţific după care acţionează nu a fost pe deplin clarificat nici până astăzi. Omul de ştiinţă a subliniat că proiectul la care a participat este cel mai bine argumentat ştiinţific dintre toate demersurile pe aceeaşi temă efectuate până în prezent. Analiza detaliilor a atins un nivel nemaiîntâlnit în cazul studiilor anterioare.
Astfel, cercetările au relevat că unele medicamente, precum Viagra, deşi pot trata disfuncţiile erectile, nu pot contribui la intensificarea libidoului, existând riscul apariţiei unor efecte secundare grave. John Melnyc, un alt savant participant la proiect, a declarat că este nevoie de produse naturale care să sporească intensitatea dorinţei sexuale fără a produce însă efecte secundare negative. Pe de o parte, medicamentele cu efect stimulator asupra funcţiilor sexuale pot produce migrene, dureri musculare şi tulburări de vedere, iar, pe de alta, acestea pot interacţiona periculos cu alte medicamente. Pentru realizarea proiectului lor, cercetătorii canadieni au analizat sute de lucrări anterioare care se concentrau asupra celor mai obişnuite afrodiziace cu rol în intensificarea dorinţei sexuale. Savanţii au luat în calcul doar rezultatele obţinute pe baza unor măsurători precise.
Plante stimulatoare. Ameliorarea funcţiilor sexuale a fost constatată în cazul a trei soiuri de plante: panax ginseng, şof