De-a lungul carierei Mihaela Niculae a restaurat peste 1.000 de documente aflate într-o puternică stare de degradare. Mihaela Niculae a absolvit Colegiul „Ion Maiorescu”, după care a urmat cursuri de restaurare, hârtie carte veche în cadrul Centrului de Perfecţionare din Bucureşti.
După terminarea liceului femeia vroia să se facă farmacistă şi a ales să dea examen de admitere la Facultatea de Farmacie din Târgu Mureş. Numai că soarta nu i-a surâs şi a renunţat la pasiunea pentru farmacie angajându-se la Biblioteca Judeţeană din municipiul Giurgiu. După numai trei luni de zile s-a angajat la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” unde lucrează ţi în prezent.
„Pentru început am fost supraveghetor la muzeu, în anul 1978, iar mai târziu în anul 1981 m-am hotărât să mă fac restaurator de cărţi şi documente vechi. Trei ani mai târziu am obţinut atestatul de restaurator carte veche” a spus pentru „Adevărul de Seară” Mihaela Niculae.
S-a ales cu eczeme şi alergii
După cum ne povestea doamna Niculae, restaurarea documentelor vechi nu e o meserie tocmai uşoară.
„La început mi-a fost foarte greu, hartia veche trebuie curăţată de praf, cu alcool combinat cu apă, urmează o serie de analize fizico-chimice care se efectuează la Laboratorul Bibliotecii Centrale de Stat din Bucureşti. Urmează o altă lucrare de reîncleiere a filelor cărţii şi de înlocuire a lipsurilor cu hârtie japoneză ” a mai menţionat restauratorul giurgiuvean. Mihaelei nu i-a plăcut niciodată să restaureze obiecte din ceramică şi metal, deoarece este o muncă murdară. Cu toate acestea nu a reuşit să se ferească de anumite alergii şi eczeme care i-au apărut pe mâini din cauza vechimii documentelor şi a soluţiilor folosite pentru îmbunătăţirea stării acestora.
Vrăjită de restaurare
„Cu toate că am avut foarte mult de suferit de pe urma meseriei pe care o