În condiţiile în care ratele Euribor şi Robor sunt aşteptate să crească până la finalul anului, se pune problema în ce măsură vor compensa băncile aceste mişcări prin reducerea marjelor.
După ce în primele două luni din acest an creditarea per ansamblu s-a ieftinit uşor, urmând tendinţa din 2010, până spre finalul anului, costul creditării s-ar putea menţine dacă băncile vor continua să reducă marjele - datorită competiţiei dure pentru clienţi-, compensând astfel creşterea aşteptată a indicatorilor de referinţă (Robor şi Euribor).
Dacă unii bancheri estimează că dobânzile chiar ar putea scădea semnificativ în acest an, probabil prin reducerea marjelor mai rapid decât creşterea indicatorilor de referinţă, alţi bancheri cred însă că n-ar mai fi loc prea mult pentru reducerea marjelor de dobândă.
Pe de altă parte, brokerii de credite sunt de părere că vom avea, mai degrabă o convergenţă a marjelor de dobândă către nivelurile minime din prezent decât o reducere în continuare a marjelor aflate la minim. Şi asta, în condiţiile în care e aşteptat ca ratele Euribor să urce peste 2%, iar Robor, spre 7%.
Cum au evoluat costurile
În general, dobânzile la creditele în sold au coborât cu circa 0,3 puncte pe partea de lei şi au cam stagnat la euro, potrivit datelor BNR. În ceea ce priveşte creditele noi, situaţia a fost oarecum mixtă, dar creşteri ale costului de credit au fost în linie cu evoluţia indicatorilor de referinţă.
„În ultimele patru-cinci luni, ofertele bancare înregistrează în mod constant scăderi de marjă atât pentru creditele în euro, cât şi pentru cele în moneda naţională. Astfel, în luna martie, nivelul costurilor totale (DAE) pentru creditele de achiziţie de locuinţe se situează într-o plajă cuprinsă între 6,26% şi 12,87% la euro şi între 9,51% şi 15,4% la lei. Putem spune că în prezent costul unui credit ipotecar se situează