O familie de florari dezvăluie trucurile ce menţin buchetele proaspete mai mult timp: apa curată şi codiţele tăiate zilnic. Membrii familiei Mujdei au renunţat la taraba cu zarzavaturi, legume şi fructe pentru o afacere parfumată: florile.
Tradiţia florăreselor cu fuste mai înflorate ca marfa lor a apus. Locul lor a fost luat de florării cochete în care se vând nu doar delicatele plante, ci şi sfaturi şi ponturi despre întreţinerea acestora. Din spatele tejghelei, o familie de florari din piaţa I.L.Caragiale (de la Groapă) dezvăluie cele trei reguli de aur în meseria lor.
Meseria se fură
Familia Mujdei este la prima generaţie de florari. Originari din Botoşani, Vasile (41 de ani) şi fratele său Adrian (27 de ani) au pierdut şirul anilor de când au venit în Constanţa, împreună cu părinţii lor, care erau precupeţi de fructe şi legume. „Îi ajutam şi noi. La tarabele de lângă noi erau precupeţi de flori. Am furat meserie de la ei“, îşi aminteşte Vasile.
Maria Mujdei pregăteşte ornamente unice de Florii
Atunci privea fascinat florăresele care aşezau cu măiestrie firele în ambalajele lucioase. „Eram atent la fiecare detaliu“, povesteşte el.
Clienţi reticenţi
A continuat însă afacerea familiei până în urmă cu doi ani, când a renunţat la standul cu roadele pământului. „Am decis să începem alt comerţ şi am ales ce era mai frumos: florile“, spune soţia lui Vasile, Maria (40 de ani).
Vasile, soţul Mariei, vinde flori la o tarabă din piaţa Caragiale Mujdeii nu regretă alegerea, iar clienţii sunt încântaţi de aranjamentele făcute de familia de florari. „Oamenii sunt mai reticenţi când văd un bărbat florar, mă întreabă unde este «doamna». Sunt uimiţi când le spun că eu fac buchetele“, zâmbeşte Vasile.
Uimirea clienţilor păleşte în faţa surprizei pe care o au când văd superbele aranjamente florale ce ies din mâna flora