Echipa de medici de la Institutul Clinic Fundeni, condusă de prof. dr. Irinel Popescu, au stabilit un record de vârstă la un transplant, după ce i-au grefat unui copil de doar un an un fragment de ficat prelevat de la tatăl său. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cazul fetiţei care a primit ficatul, pe nume Marta Munteanu, a fost prezentat în ziarul Evenimentul Zilei în urmă cu trei luni. Fetiţa suferea de ciroză de la trei luni şi avea nevoie disperată de un frgament de ficat, iar părinţii căutau clinici din străinătate care puteau face operaţie. Problema era însă lipsa donatorilor. Deşi şansele de reuşită erau foarte mici la acel moment, intervenţiile fiind critice la această vârstă, marţea trecută fetiţa a primit o porţiune de ficat de la tatăl ei şi se recuperează foarte bine.
"Operaţia a durat cinci-şase ore, nu a fost deloc uşoară, dar, în prezent, fetiţa se simte bine şi, după cum evoluează, nu va mai sta foarte mult timp în spital. Va trebui, ce-i drept, să ia medicaţie imunosupresoare tot restul vieţii, însă, pe măsură ce creşte, tratamentul va fi mai uşor de administrat", ne-a declarat prof.dr. Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgei Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.
Se fac din ce în ce mai multe transplanturi
În acest moment, alţi 10-15 copii aşteaptă un transplant similar. Numărul adulţilor aflaţi pe lista de aşteptare este mai mare, însă şi numărul procedurilor de transplant efectuate din anul 2000 până în prezent a crescut cu 30%. Anul trecut, au fost efectuate 51 de operaţii de transplant hepatic.