Fondul Proprietatea (FP) a ajuns să se confrunte cu aceeaşi problemă ca şi SIF-urile, cărora unii acţionari le cer distribuirea unor dividende mai mari decât cele propuse de administratori din profiturile obţinute anul trecut.
Fondul Proprietatea (FP) a anunţat oficial că un acţionar, care deţine peste 5% din capital, a cerut dublarea valorii dividendelor până la un cuantum total de 432 mil. lei (brut), reprezentând 94% din profitul net pe 2010. Fondul nu a făcut public cine este acţionarul. Ministerul Finanţelor este singurul acţionar cu o participaţie de peste 5% din FP.
Acelaşi acţionar a cerut şi revocarea din Comitetul Reprezentanţilor a Monicăi Maurer, fosta consilieră a ministrului Adriean Videanu, şi alegerea unui nou membru.
Propunerile au fost incluse pe ordinea de zi a AGA din 27 aprilie şi va fi supusă votului acţionarilor. Oficialii Ministerului de Finanţe şi cei ai Templeton nu au putut fi contactaţi ieri.
Chiar dacă propunerea ar veni din partea statului, caz în care are mari şanse de a fi adoptată (Ministerul Finanţelor deţine 36% din acţiuni), ea ar putea fi susţinută şi de unii dintre acţionarii minoritari, dezamăgiţi că preluarea managementului de către americanii de la Franklin Templeton - unul dintre cei mai mari administratori de active la nivel mondial - nu a adus rezultatele pe care aceştia le aşteptau, respectiv creşterea preţului acţiunilor.
"Sunt de acord cu dublarea valorii dividendelor. Cred că banii trebuie să ajungă la acţionari atât timp cât nu am văzut o politică clară de investiţii din partea administratorului şi nici nu a susţinut preţul acţiunii pe Bursă prin răscumpărări. Administratorul a acceptat prea uşor valoarea mică la care se tranzacţionează acţiunea FP pe bursă", a spus John Chrissoveloni, moştenitor al familiei de bancheri Chrissoveloni care a primit 0,1% din acţiunile FP ca despăgubi