În două săptămâni vom afla dacă se modifică ordonanţa emisă anul trecut
Deciziile Curţii Europene sunt obligatorii. Trebuie găsită "formula cea mai bună"
Miile de procese în care statul este reclamat pentru perceperea abuzivă a taxei de primă înmatriculare, precum şi criticile şi recomandările Curţii Europene de Justiţie în acest domeniu, nu par să înduplece vreun pic autorităţile. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat ieri, într-un mod extrem de categoric, că taxa de primă înmatriculare nu va fi desfiinţată, dar că, în două săptămâni, vom afla dacă va modifica sau nu OUG 118/2010.
"Ieri (miercuri - n.r.) am avut o notă în guvern cu taxa de primă înmatriculare. (...) Legea care este acum în vigoare este agreată de Comisia Europeană, pentru că toată lumea plăteşte taxa de primă înmatriculare, indiferent că este maşină nouă sau veche. Cine înmatriculează în România, plăteşte. Din punct de vedere juridic, trebuie să mai analizăm şi, în două săptămâni, vom veni cu o soluţie dacă trebuie să modificăm sau nu legea. Toate ministerele trebuie să îşi spună punctul de vedere. Deciziile Curţii Europene sunt obligatorii, de aceea trebuie să găsim formula cea mai bună. E clar că nu vom desfiinţa această taxă", a declarat Borbely, citat de Mediafax. Partea bună care reiese din afirmaţiile ministrului este că s-a răzgândit în privinţa recomandării Curţii Europene de Justiţie, despre care în urmă cu ceva timp susţinea că nu poate fi luată în calcul în privinţa noilor reglementări legate de taxa auto.
Guvernul a decis constituirea unei comisii care va stabili, în maximum două săptămâni, dacă opinia Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CEJ) privind ilegalitatea taxei de primă înmatriculare impune modificarea legislaţiei referitoare la taxa auto.
Comisia va fi formată din reprezentanţi ai ministerelor Mediului, Transporturilor, Justiţ