Producătorii cer îmbunătăţirea legislaţiei privind contrabanda, contrafacerea şi evaziunea
Toate mijloacele de transport ar trebui scanate, ţigările confiscate ar trebui distruse, nu comercializate
Gilda Lazăr (JTI): Trebuie clarificată situaţia de la frontiera internă cu Ungaria şi Bulgaria
Apreciind eforturile depuse de autorităţi în combaterea evaziunii, contrafacerii şi contrabandei cu ţigarete, producătorii din industrie au comunicat ieri că legislaţia ar trebui îmbunătăţită astfel încât "piaţa legală a ţigaretelor să nu fie sabotată prin reglementări insuficient analizate".
"În acest sens amintim renunţarea la scanarea mijloacelor de transport, mai precis abrogarea Ordinului 5300 al ANV; revenirea la situaţia anterioară în privinţa vânzărilor din Duty Free, mai precis o serie dintre amendamentele propuse la PL-X nr 592/2010 pentru aprobarea OUG 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale (în prezent pot fi vândute, pentru consumul personal al celor care ies din ţară, două pachete/zi/persoană, pe baza paşaportului); comercializarea ţigaretelor confiscate (PL-x 554/2010 pentru modificarea art 206, indice 65 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal)", au comunicat ieri reprezentanţii companiilor de resort, BAT România, JTI România şi Philip Morris România.
"Apreciem eforturile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit şi suntem convinşi că limitarea contrabandei rămâne o prioritate pentru instituţiile competente. Sperăm să colaborăm şi pe viitor la fel de bine cu autorităţile pentru clarificarea cadrului legislativ al contrabandei. Astfel, este nevoie de un cadru unitar şi simplificat şi de folosirea aceluiaşi criteriu de măsurare, criteriul cantitativ, atât pentru contrabanda în punctele de trecere a frontierei, cât şi pentru evaziunea fiscală. E nevoie, de asemenea, de clarificarea situaţiei existent