S-a dat raportul TVR. Pierderile: 38 de milioane euro. Lumea a luat cifrele, dar am văzut puţine interpretări. Încerc eu puţin şi aştept şi de la voi, dacă aveţi răbdare să parcurgeţi aici raportul integral.
Se spune în raport:
În cazul indexării anuale a taxei TV cu rata inflaţiei, nivelul atins de aceasta în 2010 ar fi fost de peste 7,5 lei, suficient ca TVR să nu fie în deficit în acest moment.
Buun. Deci o taxă mai mare ar rezolva problema. Problema e că în acelaşi raport se vorbeşte despre dificultăţile cu Electrica. Plus evaziune serioasă. Peste 35% nu plătesc abonament.
22.628.226 lei e comisionul Electrica pentru colectări. Cauza: Electrica s-a privatizat, clauza colectării taxelor nu a fost prevăzută în contract – aşa că noii proprietari pun conditiile. Înainte să ceară mărirea taxei, ar trebui epuizate totuşi alte căi – inclusiv specificarea unei modalităţi de verificare a posesiei de aparat TV. Mai ales că trebuie să fie realişti: ce guvern măreşte taxa cînd îl aşteaptă un an electoral?
Chiar şi aşa: eu sînt de acord cu mărirea taxei, în ciuda zecilor de nemulţumiri pe care le am cu postul public şi pe care le-aţi citit aici.
Salariile
Aici e o chestiune de etică. Bugetarii au pierdut cel puţin un sfert din salarii. Cei din TVR, nu (contract colectiv de munca beton pe doi ani etc.). Citez:
Analiza făcută în interiorul TVR pentru a determina dimensiunea restructurării necesare a relevat că pierderea curentă a Televiziunii Române nu poate fi acoperită nici măcar cu reducerea cu 25% a fondului de salarii.
Aici intervine o chestie deranjantă: dubla măsură, unii bugetari de lux versus restul prostimii… Sau “noi nu sîntem bugetari”, sîntem altceva.
De la 2009 la 2010 a crescut numărul de angajaţi. Şi numărul de angajaţi în conducere. Cam asta se întîmplă după fiecare schimbare de culoare politică şi de direc