Reprezentanţii instituţiilor de control au interzis depozitarea resturilor periculoase şi au amendat firma transportatoare.
Elena Blaga, inginer biolog care locuieşte în comuna Zăneşti, este cea care a sesizat autorităţile despre deşeurile chimice. „De câteva săptămâni, Lunca Bistriţei, pe teritoriul comunei Zăneşti, a devenit depozit ilegal de materiale toxico-chimice, cu puternic efect nociv asupra macrosistemului biologic din râul Bistriţa şi din Lunca Bistriţei. Aceste deşeuri provin de pe o platformă chimică, cu foste fabrici de fire sintetice sau de îngrăşaminte, iar toxicitatea acestor materiale este evidentă, unele dintre ele degajând puternice mirosuri“, spune Elena Blaga. Ion Păvăleanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, a declarat că în urma sesizării a fost dispus un control.
Deşeurile, depuse ilegal
„Este posibil ca o administraţie locală să ia iniţiativa realizării unei apărări de mal, dar o astfel de lucrare se poate face numai în baza unui aviz de gosopădărire a apelor. La data controlului, la 31 martie, Primăria Zăneşti nu avea un astfel de aviz, drept pentru care s-a dispus sistarea transportării deşeurilor“, a declarat Ion Păvăleanu. Ulterior, s-a luat decizia îndepărtării deşeurilor. „Astăzi (ieri – n.red.), Primăria a primit termen pentru îndepărtarea deşeurilor“, a mai adăugat Ion Păvăleanu.
Amendă de 20.000 de lei
Comisarii de la Garda de Mediu Neamţ au făcut şi ei un control şi au amendat firma care a transportat deşeurile. „A fost sancţionată contravenţional cu 20.000 de lei unitatea care a efectuat transporturile de deşeuri. Primăria Zăneşti a primit avertisment contravenţional, conform legislaţiei în vigoare“, a declarat Neculai Bucşă, şeful Gărzii de Mediu. Întrebat despre aceste deşeuri, primarul comunei Zăneşti, Gheorghe Andrei, a arătat cu degetul spre viceprimar. „Atribuţiile re