Un conferenţiar care predă la Universitatea din Piteşti, a luat medalia de argint la Salonul Invenţiilor de la Geneva. Brevetul său, pentru care a lucrat alături de doi profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti, este o instalaţie ecologică de cultivat ciuperci care reprezintă o premieră mondială şi poate ajunge la un preţ de 3,5 milioane de euro.
Deşi nu este argeşean, ci bucureştean, Marian Petre, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Piteşti, a dus numele judeţului nostru peste hotare. La Salonul de Invenţii de la Geneva, desfăşurat în perioada 6- 10 aprilie, a obţinut medalia de argint pentru brevetul intitulat „Procedeu şi instalaţie de cultivare a ciupercilor comestibile şi medicinale”, proiect la care a lucrat împreună cu doi colegi de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, prof. univ. dr. Adrian Florin Nicolescu şi prof. univ. dr. Marcel Corneliu Dobre.
Instalaţie unică în lume
Proiectul a fost elaborat în doi ani, iar cererea de brevet a fost înregistrată în 2008. Invenţia, care se află în stadiul de proiect, se referă la un procedeu şi o instalaţie aferentă de cultivare controlată a ciupercilor alimentare şi terapeutice în sistem robotic modular în vederea obţinerii unor produse de înaltă calitate şi sigurantă alimentară.
“Atât procedeul biotehnologic, cât şi instalaţia propriu-zisă de cultivare a ciupercilor alimentare şi terapeutice asigură producerea concomitentă, 24 de ore din 24, la o capacitate medie de producţie, a 2 tone de ciuperci şi a 2.000 de saci cu compost sterilizat şi inoculat cu miceliu, în fiecare lună”, explică inventatorul Marian Petre.
Pentru punerea în aplicare a originalului proiect, inventatorii au nevoie de aproape 3,5 milioane de euro.
„Sperăm că potenţialii investitori din România să fie cu adevărat interesaţi de construirea unei