"Un lucru important este calitatea fortei de munca din Romania. Nu este vorba doar de o forta de munca ieftina, ci si de o forta de munca de buna calitate pentru costul platit. [...] De exemplu, am vizitat fabrica producatorului farmaceutic Glaxo-Smithklein (GSK) de la Brasov si cred ca este un exemplu tipic pentru companiile britanice. Ei au creat fabrica pentru a aproviziona piata locala, dar au descoperit ca forta de munca are o calitate atat de buna incat fabrica de la Brasov a devenit una dintre cele mai bune din reteaua operata de GSK in intreaga lume, mai ales in ceea ce priveste calificarea inginerilor chimisti .Anul trecut, in afara de aprovizionarea pietei locale, fabrica de la Brasov a exportat catre 50 de tari, iar anul acesta numarul a crescut la 90", a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.
Reporter: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta investitorii britanici in Romania?
Martin Harris: Primesc aceasta intrebare adesea, si cred ca atat investitorii britanici cat si oamenii de afaceri in general se intreaba in primul rand: “care sunt oportunitatile din Romania?” si abia apoi analizeaza si problemele. Ceea ce am descoperit in ultimele sase luni, de cand sunt in Romania, este ca aceasta este o piata cu multe oportunitati pentru investitorii britanici, mici, medii si mari. Unul dintre cele mai interesante progrese este i trarea pe piata a multor companii britanice mici, care isi exporta produsele in Romania pentru prima data.
Pentru mine, acesta este unul dintre cele mai incurajatoare semne, pentru ca atunci cand ne uitam la strategii de crestere, care sa ne ajute sa depasim criza economica, atat pentru Romania, cat si pentru Marea Britanie, dezvoltarea comertului este cel mai important lucru, mai ales in ceea ce priveste activitatea companiilor mici. Cred ca firmele bri