Mai multe state UE au refuzat să împartă cu Roma responsabilitatea pentru miile de africani ajunşi în Italia. Un ajutor a venit totuşi din România, dispusă să accepte 200 de migranţi. Sursa: REUTERS
Peste 25.000 de oameni au părăsit în ultimele săptămâni Tunisia şi alte ţări nord-africane afectate de revolte, au traversat Mediterana, lăsând în urmă zeci de victime, şi au ajuns în Italia, în căutarea "visului european", spre groaza autorităţilor de la Roma care încearcă fără succes să paseze altor state UE responsabilitatea de gazdă.
Pentru premierul Silvio Berlusconi, un ajutor concret, dar simbolic, a venit de la şeful statului român. Premierul italian a fost sunat de Traian Băsescu, care "a oferit disponibilitatea de a găzdui în România 200 de tunisieni ca un gest simbolic, dar concret, de solidaritate faţă de Italia", a anunţat ieri guvernul de la Roma.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Italia are probleme cu imigranţii din Tunisia
Despre responsabilitate
Apelul la susţinere adresat de guvernul de la Roma colegilor din UE nu a avut un ecou pozitiv. Oficiali din Franţa şi Germania, care primesc anual în jur de 50.000 de cereri de azil, au declarat public sau informal că Italia, care primeşte în medie doar 10.000 de cereri, are nu doar obligaţia legală, dar şi capacitatea de a se ocupa, pentru moment, de migranţii abia sosiţi, notează "The Economist".
Răspunsul guvernului italian a fost unul surpriză: Roma a încheiat un acord cu Tunisia pentru a-i trimite înapoi, urgent, pe imigranţii sosiţi după 5 aprilie şi a decis să le ofere celorlalţi permise de şedere în Italia. Decizia, care acordă migranţilor dreptul de a circula timp de trei luni în zona Schengen, a nemulţumit Franţa, care a trimis deja înapoi, în Italia, 2.000 de nord-africani. Mai multe ţări au semnalat că ar putea reintroduce controalele la gran