75-80% din piaţa românească provine din import, în special zahăr brut prelucrat aici
Acum UE nu ne mai impune cote de producţie la acesta, dar nu mai avem de unde lua materie primă de calitate
Bejan (PZR): Fabricile româneşti sunt împinse să iasă de pe piaţă. Europei îi convine, vom cumpăra de la ei
Dacă evaziunea fiscală a diminuat masiv jucătorii de pe piaţa zahărului din România, se pare că ridicarea cotelor limitate de producţie impuse de Uniunea Europeană nu ne va redresa industria autohtonă. Astfel, dacă acum putem produce cât zahăr vrem noi din zahăr brut, trebuie spus că acest zahăr este de o calitate inferioară şi mult mai scump. Până în 2011, România (cu un consum anual de cca. 550.000 - 600.000 tone) a produs zahăr în regim de cote de producţie, limitate la 110.000 tone zahăr din sfeclă-de-zahăr (producţie autohtonă) şi 340.000 tone de zahăr din zahăr brut din import - din trestie-de-zahăr), potrivit reprezentanţilor din industria de profil. ''Începând cu anul 2011, producţia de zahăr din zahăr brut nu se mai află sub regim de cote limitate de producţie. Aşadar, putem produce cât zahăr vrem noi, din zahăr brut. Numai că tot zahărul brut de calitate a fost precontractat, pe ani buni înainte, de principalii actori central europeni. Pentru noi, au rămas rămăşiţele. Una e să iei zahăr din Brazilia (la care nu mai avem acces) şi alta e să-l iei din Vietnam. Diferenţele de calitate, transport, asigurări etc. etc. se reflectă în costuri mai mari. Astfel, fabricile româneşti sunt împinse să iasă de pe piaţă. Europei îi convine, pentru că, nemaifabricând noi, vom cumpăra de la ei'', a declarat pentru Curierul Naţional Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România.
De aceeaşi părere este şi Dragoş Frumosu, care susţine că de când am ieşit din zona favorizată unde cumpăram zahărul la preţuri avantajoase, sit