Renumite pentru gustul lor şi pentru că sunt ecologice, legumele buzoiene au mare căutare în toată ţara. Angajaţii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură abia mai fac faţă solicitărilor de răsaduri şi seminţe.
Dorul de gustul legumelor din copilărie, dar şi grija pentru sănătate îi determină pe tot mai mulţi români să le cultive singuri în propria gospodărie. Pentru ca o legumă să fie sănătoasă, este nevoie de seminţe sau de răsaduri ecologice. Aşa se face că printre puţinele locuri în care se mai cultivă soiuri ecologice este Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Odată cu încălzirea vremii, angajaţii instituţiei abia mai fac faţă solicitărilor românilor din toată ţara care solicită de răsaduri şi seminţe din care vor ieşi legume gustoase.
„Anul acesta, am primit un semnal că românii se întorc la tezaurul de legume al ţării, iar Staţiunea de Cercetare din Buzău este printre singurele care au păstrat proprietăţile originale ale legumelor. Afluxul de clienţi cu care ne confruntăm este chiar triplu faţă de anii trecuţi şi primim comenzi mari, 90% dintre acestea pentru legume româneşti", ne-a declarat Floarea Burnichi, secretar ştiinţific al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău.
Trimise prin curierat
Dacă în anii trecuţi majoritatea clienţilor erau buzoieni, acum răsadurile de Buzău ajung în toate colţurile ţării. „Sunt zeci de oameni care sună zilnic din toată ţara, uneori nu mai facem faţă solicitărilor", spune Elisabeta Stan, inginer la SCDL Buzău.
Cei mai mulţi legumicultori vin pesonal să le cumpere. „Clienţii din judeţele limitrofe vin personal să-şi ia răsadurile sau seminţele, dar am avut clienţi şi din Cluj, Teleorman cărora le-am trimis produsele prin firme de curierat, iar coletele au ajuns foarte repede. Avem foarte multe solicitări din Braşov, Brăila,