Elevii de la Rotărăşti au adus ingrediente de acasă şi au pregătit o ciorbă de urzici, fasole bătută cu murături şi turtă coaptă în ţest.
Copiii de la şcolile vâlcene Rotărăşti, Predeşti, Milcoiu, Tepşenari şi Şcoala generală nr. 4 din Râmnicu dar şi cei din şcolile argeşene Morăreşti şi Măncioiu au pornit într-o călătorie a cunoaşterii. Din 4 aprilie şi până astăzi, 350 de copii au făcut primii „Paşi prin istorie". Muzeograful Valentin Hănulescu, de la Memorialul Nicolae Bălcescu, din localitatea vâlceană cu acelaşi nume, ne-a spus: „Am intenţionat să facem cu copiii lecţii interactive de care să îşi aducă cu drag aminte, să-i învăţăm să lucreze în echipă. Acesta este cel de-al doilea an când organizăm ateliere de lucru pentru elevii de gimnaziu şi ciclu primar. În funcţie de opţiunile elevilor dar şi ale profesorilor, fiecare şi-a ales atelierul la care să participe".
Elevele bucătărese au întâmpinat oaspetii cu... turtă şi sare
Ciorbă de urzici, fasole bătută şi turtă
Cei mai mulţi dintre elevi au optat pentru teme precum istoria armelor, a scrisului, a modei sau poveşti de dragoste care au făcut.... istorie. Micii vizitatori au avut ocazia să pună mâna pe armele despre care li s-a vorbit sau au avut ca materialele didactice şi alte exponate din muzeu. „Elevii de la Rotărăşti au fost interesaţi de tainele bucătăriei de acum 200 de ani. Copiii au adus ingrediente de acasă şi au pregătit aici, la Conacul familiei Bălcescu, o masă după reţele bunicii", a mai spus muzeograful Valentin Hănulescu. Îmbrăcate în costume populare, fetele s-au pus pe pregătit bunătăţi de „post".
Mâncăruri gătite de elevi
„Mâncarea pe care am pregătit-o aici a fost foarte bună. Am gătit o ciorbă de urzici, fasole bătută servită cu murături, gogoşi şi turtă", ne-a spus Elena Denisa Bunea, elevă clasa a VIII-a la Şcoala