Un top al instituţiilor şi companiilor cu cei mai mulţi salariaţi arată cât de bolnavă este economia. Din primii zece angajatori, doar trei sunt companii private, restul fiind instituţii care obţin finanţare de la bugetul de stat.
Topul instituţiilor cu cel mai mare număr de salariaţi este deschis de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Iaşi. Cu un număr mediu de 2.361 de angajaţi, domeniul asistenţei sociale pare să fie cel care i-a atras pe cei mai mulţi ieşeni. Cu toate acestea, reprezentanţii instituţiei spun că încă se află în deficit de personal.
Citeşte şi
Patronii de videochat, principalii angajatori din Iaşi (AUDIO)
Job-uri care au căutare pe timp de criză
„Ar mai fi nevoie să facem angajări suplimentare deoarece suntem sub standarde cu aproximativ 300 de persoane. Am ajuns ca în centre să facem pază cu bucătăresele. Dimineaţa fac mâncare, iar după-amiaza asigură paza“, spune Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.
Pe locul al doilea în topul angajatorilor din judeţ se clasează Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon“ cu un număr mediu de 2.011 salariaţi. Poziţia a treia este ocupată de cea mai veche instituţie de învăţământ superior din ţară. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ se poate lăuda că, în ciuda reducerilor de personal, a rămas cu 1.854 de angajaţi. Clasamentul este completat de Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ cu 1.577 de angajaţi şi de CET Iaşi cu 1.210 salariaţi.
Abia următoarele trei poziţii sunt ocupate de companii private. Prima dintre acestea este E.ON Moldova Distribuţie care are înregistrat un număr de 1.601 de angajaţi, urmată de unul dintre cei mai importanţi angajatori din mediul privat ieşean, Delphi Diesel Systems Romania, care are în prezent 1.489 de contracte de muncă încheiate. Compania Antibiotice este următoarea în top, cu 1.389 an