Credincioşii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc mâine Floriile. Unii participă la pelerinajele religioase, alţii profită de zăpadă şi merg la munte. Duminica Floriilor deschide săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare“.
Meteorologii anunţă pentru acest weekend temperaturi scăzute, dar şi ploi. Veştile, chiar dacă nu sunt dintre cele mai optimiste, nu sunt menite să-i ţină pe români în case. Slujbele religioase, dar şi târgurile de Paşte, sunt câteva evenimente devenite deja tradiţionale pentru petrecerea zilei de Florii.
Citiţi şi:
Expoziţie cu flori, de Florii, la Biblioteca „Astra"
Târg Click! Poftă Bună de Florii
Sfinţirea ramurilor de salcie
În Duminica Floriilor, numită şi a Stâlpărilor, în biserici se sfinţesc, prin stropirea cu agheasmă, ramurile înmugurite de salcie, care li se împart apoi credincioşilor. Acestea se păstrează peste an, întrucât oamenii cred că-i apără de boli. Salcia aminteşte de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea în Ierusalim. Aflaţi sub robie romană, iudeii din Ierusalim aşteptau cu nerăbdare venirea unui eliberator, de aceea, intrarea lui Iisus în oraş, călare pe un asin, a fost văzută ca o şansă de eliberare. În această zi, creştinii care ţin Postul Paştelui primesc dezlegare la peşte, dar şi la vin. Sărbătoarea de mâine este prilej de pelerinaje, atât la creştinii ortodocşi, cât şi la cei catolici.
Întâlnire cu Patriarhul Daniel
Peste 10.000 de persoane sunt aşteptate, astăzi, la pelerinajul de Florii din Capitală, organizat de Biserica Ortodoxă Română. Acesta va începe de la Mănăstirea Radu Vodă, la ora 16.00, şi se va încheia în jurul orei 18.00, la Catedrala Patriarhală, unde credincioşii vor fi întâmpinaţi de Patriarhul Daniel.
De asemenea, şi Mitropo