Este greu sa ii faci pe chinezi sa dea banii pe marfurile romanesti, pe o piata care produce mult si ieftin, nu numai pentru consumul celor peste 1,5 miliarde de locuitori, ci si pentru toate tarile lumii. Si totusi, ce am putea exporta in China?
Opere de arta, vin sau alimente bio sunt produsele romanesti care au tot mai multa cautare in randul chinezilor proaspat-imbogatiti, si care ar putea salva dezechilibrul balantei de plati dintre Romania si China.
In plus, ei sunt dispusi sa plateasca un pret dublu pentru ele fata de europeni, spune Gabriel Ghelmegeanu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romania China. In prezent, cea mai mare parte a exporturilor care ia drumul acestei tari este reprezentata in special de materie prima precum cupru, metale sau lemn.
Ghelmegeanu a declarat pentru DailyBusiness.ro ca Romania a importat anul trecut marfuri din China in valoare de 2,5 miliarde de euro, in timp ce firmele romanesti au reusit sa vanda pe piata chineza in valoare de 300 milioane de euro.
Presedintele Camerei romano-chineze a afirmat ca daca exporturile in aceasta tara isi mentin ritmul, in 2011, valoarea lor ar putea creste cu 20-25%. Pe de alta parte, este de asteptat ca importurile sa ajunga la 3 miliarde de euro.
Totodata, cea mai mare parte a marfurilor care iau drumul Chinei sunt materii prime precum lemn, cupru produse ale industriei constructoare de masini, precum motoare electrice, aparatura, utilaje sau strunguri, acestea din urma reprezentand peste 160 milioane din valoarea exporturilor.
In ceea ce priveste importurile, Romania cumpara din China aproape orice. Telefoanele mobile, electronicele si electrocasnicele reprezinta aproximativ 66% din valoarea importurilor, urmate de bunurile de larg consum, cele ale industriei usoare, precum imbracamintea, incaltamintea, dar si ale industri