Când protezele auditive nu sunt eficiente sau când, pur şi simplu, nu sunt practice ori comode, se poate recurge la o proteză implantabilă, numită BAHA. Află în continuare ce indicaţii are şi ce presupune intervenţia de implantare.
Sunetele sunt percepute pe două căi: una aeriană, adică pavilion auricular-timpan-oscioare-ureche internă-nerv auditiv, iar cealaltă osoasă, care cuprinde oasele craniene. În situaţiile în care prima cale este compromisă, se poate încerca reabilitarea auzului prin calea osoasă de recepţionare şi de transmitere a sunetelor. Metoda prin care se poate realiza acest lucru este proteza BAHA, parţial implantabilă.
Indicată în surditatea totală unilaterală
Proteza BAHA se recomandă persoanelor care au pierderi parţiale de auz la ambele urechi sau o pierdere completă a auzului la o singură ureche. Însă şi persoanele care sunt deranjate de purtarea unor aparate auditive pot recurge la implantul BAHA. El transmite sunetele nervului auditiv, fără a implica în vreun fel urechea externă sau pe cea medie. Prin urmare, acest tip de proteză implantabilă este ideală pentru persoanele care prezintă malformaţii ale oscioarelor sau ale urechii medii, malformaţie sau absenţă a timpanului, otoscleroză (creştere osoasă anormală în urechea medie), anomalii congenitale ale conductului auditiv extern ce au dus la pierderea auzului sau după accidente ori operaţii (otomastoidită, neurinom de acustic, cancer). De asemenea, este indicată persoanelor care suferă de infecţii cronice ale urechii, de tipul otitei externe sau medii supurate. În aceste cazuri, purtarea unei proteze auditive externe favorizează noi episoade infecţioase, din cauza umidităţii care se formează în ureche.
Are trei componente
Proteza BAHA este alcătuită dintr-un implant de titaniu de 3-4 mm, dintr-un microprocesor şi dintr-o piesă care face legătura între cele