Analizand modul in care lumina se misca in interiorul unui metamaterial, cercetatorii au reconstruit modul in care spatiu-timpul s-a dilatat de la manifestarea Big Bang-ului. Rezultatele obtinute explica de ce timpul se misca unidirectional si sugereaza imposibilitatea calatoriei in timp.
In studiul lor, inginerii Igor Smolyaninov si Yu-Ju Hung de la Universitatea din Maryland au construit un metamaterial prin modelarea unor fasii de plastic pe un substrat din aur, spre care au lansat apoi o raza laser, noteaza Psysorg.
Pentru ca matematica spatiilor electromagnetice, care descriu metamaterialul, este similara cu cea a teoriei generale a relativitatii, care descrie spatiu-timpul, maniera in care lumina a calatorit prin metamaterial este analoga cu traseul unei particule masive din spatiul bidimensional Minkowski.
Potrivit cercetatorilor, urmarile unei situatii de tip Big Bang se manifesta in metamaterial atunci cand tiparul razelor luminoase evolueaza inspre sensul temporal Z. Situatia imita nasterea timpului cosmologic, care se indeparteaza de Big Bang in directia dilatarii Universului.
Noul mod de reprezentare a timpului poate oferi perspective interesante in privinta calatoriei temporale, care implica trasee cronologice circulare (CTC). Acestea sunt acele linii de univers care formeaza cercuri astfel incat revin de unde au pornit.
Desi unele tipuri de raze pot reveni la punctele de pornire, acestea nu pot urma dimensiunea temporala corecta. Specialistii au concluzionat ca natura pare sa reziste traseelor cronologice circulare, ceea ce face calatoria in timp imposibila.
Analizand modul in care lumina se misca in interiorul unui metamaterial, cercetatorii au reconstruit modul in care spatiu-timpul s-a dilatat de la manifestarea Big Bang-ului. Rezultatele obtinute explica de ce timpul se mi