Respiraţie dificilă, rezistenţă scăzută chiar şi la eforturi mici şi, în cazuri grave, necesitatea de a sta conectat la un aparat cu oxigen câte 17 ore pe zi. Acestea sunt doar câteva dintre neplăcerile cu care se confruntă persoanele care suferă de BPOC, o boală ce afectează circa un milion de români.
La nivel mondial, circa 4 la sută din populaţie suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), iar mai mult de jumătate din cei afectaţi nu ştiu că sunt bolnavi, arată cele mai noi statistici. La noi în ţară, situaţia este şi mai îngrijorătoare, doar 100.000 de persoane fiind diagnosticate cu această boală, din cei un milion de bolnavi, cât estimează specialiştii. Fumatul este principala cauză de apariţie a bolii, însă nu este singura.
„Am putea să ne grăbim să spunem că fumatul este factorul principal care duce la apariţia BPOC, fiind într-adevăr incriminat în 40-60 la sută din cazuri. Totuşi, printre cauze se invocă din ce în ce mai mult expunerea la poluarea casnică (încălzirea şi gătitul la lemne, la cărbuni sau la kerosen) sau la cea industrială, dar şi la gaze de eşapament", prezintă situaţia prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Cel mai mic efort fizic poate deveni un chin
De cele mai multe ori, BPOC este depistată la vârsta de 50-60 de ani, însă boala debutează mult mai devreme, avertizează specialiştii. Astfel, la început pot apărea uşoare dificultăţi respiratorii şi tuse matinală, pe care mulţi fumători le trec cu vederea. Însă, în timp, simptomele se agravează, rezistenţa fizică scade tot mai mult, până când chiar şi câţiva paşi mici devin un efort prea mare.
„Persoanele cu BPOC se confruntă cu o scădere progresivă a calităţii vieţii prin diminuarea capacităţii de efort, care duce frecvent la oboseală şi la senzaţie de sufocare după parcurgerea unor distanţe mici