Consiliul Investitorilor Străini (CIS) consideră că România se confruntă mai degrabă cu o lipsă de priorităţi în alocarea resurselor decât cu absenţa resurselor şi a reluat discuţia privind cele cinci investiţii prioritare, care ar putea duce în următorii cinci ani la un plus de 9,5 puncte la creşterea PIB şi la crearea a circa 200.000 de locuri de muncă.
"Economia românească este la un punct de cotitură. Este necesar un model economic bazat pe investiţii şi exporturi şi să ţintim spre o dezvoltare sustenabilă, cu creşterea veniturilor şi îmbunătăţirea competitivităţii. România se confruntă mai degrabă cu o lipsă de priorităţi în alocarea resurselor, nu cu o lipsă a resurselor în termeni absoluţi", a spus Mariana Gheorghe, preşedintele CIS şi liderul celei mai mari companii, Petrom.
Investiţiile totale calculate de CIS pentru cele cinci proiecte prioritare ar fi de 10 mld. euro, din care costuri bugetare numai 2,4 mld. euro. Cele cinci proiecte ar aduce venituri bugetare suplimentare de 3,6 mld. euro.
În prezent, există 46.000 de proiecte de investiţii publice în diferite stadii. "Este momentul ca autorităţile
să-şi concentreze eforturile asupra creşterii economice, nu numai asupra consolidării fiscale. Lipsa unor măsuri concrete şi vizibile ar putea determina investitorii străini să ia unele măsuri nedorite pentru România", a menţionat Gheorghe.
Autostrada Nădlac-Sibiu ar trebui să fie pe primul loc în lista celor cinci priorităţi investiţionale pentru următorii cinci ani, având în vedere impactul în economie, cheltuielile bugetare şi cofinanţările de la UE. Investiţia, estimată la 3 - 4 mld.euro, ar avea ca impact o creştere de 3,6 puncte a PIB pe termen mediu şi crearea a 74.000 de noi locuri de muncă.
Pe poziţia secundă în lista proiectelor figurează continuarea lucrărilor la Autostrada Bucureşti-Braşov. Topul inve