E surprinzator sa auzi critici la adresa Occidentului venite din gura unui fost ministru de Externe israelian. Dar Shlomo Ben Ami isi sustine fiecare argument cu minutiozitatea istoricului specializat in Orientul Mijlociu. Desigur, Ben Ami beneficiaza si de cel mai mare avantaj al unui istoric: din pozitiile oficiale pe care le-a detinut a cunoscut culisele negocierilor si amenintarilor care strabat lumea araba de cateva decenii. O lume araba care traieste astazi “un moment exceptional” al istoriei sale. Intr-un interviu alert, Ben Ami (aflat la Bucuresti la invitatia Institutului Cervantes) mai vorbeste despre tsunami-ul politic care sta sa loveasca Israelul si despre posibilitatea unui atac asupra Iranului.
Vlad Mixich: Occidentul a tratat diferit situatia din Libia fata de cea din Bahrain. Ce lectie invata lumea araba din acest fel de atitudine?
Shlomo Ben Ami: Cred ca redesteptarea araba la care suntem martori astazi este, in esenta, o introspectie. Revoltele arabe din anii '30 - '40 ai secolului trecut erau o lupta impotriva colonialismului, imperialismului si sionismului. Ce se intampla acum este un strigat pentru libertate si democratie. Cat despre interventia pe care o vedem acum in Libia, ea este apreciata in lumea araba. Si asta e interesant. Vechea perspectiva a lumii arabe, care spunea ca Occidentului ii pasa doar de petrol si de dictatori dar nu si de poporul arab, acum se Liderii arabi manipuleaza Vestul pentru a-i obtine sustinerea.
Shlomo Ben Amiclatina. Oamenii vad ca Vestul intervine in favoarea celor care isi cer drepturile. Chiar si clerici suniti, unii dintre ei foarte anti-occidentali precum al-Qaradawi in Egipt, sustin interventia NATO. Aceasta este o situatie noua si traim un moment exceptional al istoriei lumii arabe.
V.M.:Nu credeti totusi ca acest standard dublu, aplicat in cazul Li