România a aderat, de curând, la pactul de competitivitate, o iniţiativă franco-germană, cunoscută şi sub denimirea de Pactul Euro Plus. În esență, aceasta stabileste norme unitare la nivelul țărilor membre, legate de limitarea creșterilor cheltuielilor bugetare, a salariilor administrației publice, precum și adresarea problemelor legate de pensii.
Cât de competitivă e România şi cum ne afectează acest pact a fost tema de discuţie a unui seminar organizat, în aceste zile, la Cluj, de RFI România, în cadrul unui eveniment mai larg, Simularea Parlamentului European.
Printre invitaţii acestui eveniment au fost şi reprezentanţi ai sindicatelor din România. Petru Dandea, vicepreşedinte CNS Cartel Alfa spune că România deja s-a aliniat, fără să ştie, la unele dintre prevederile acestui pact.
“România are un nivel de competitivitate destul de bun, comparat cu statele din Europan centrală şi de est, asta datorită faptului că în România s-a practicat o politică a costurilor salariale extrem de reduse. Ştiţi că în pactul de competitivitate discutat la nivel european, indicatorul unitate salarială în PIB va fi unul dintre indicatorii verificaţi periodic de Uniunea Europeană”.
Pe de altă parte sunt şi opinii că pactul vine într-un moment nu tocmai oportun pentru România. Profesorul Mircea Coşea, fost vicepremier este de această părere:
“În momentul de faţă este un dezavantaj pentru România, pentru că nu e pregătită. După părerea mea, aderarea s-a făcut în grabă, fără să se facă o discuţie pubică, în primul rând şi o simulare a capacităţilor României. Deci, deocamdată, este un lucru pe care nu-l vom putea realize, decât cu eforturi foarte mari”.
O altă opinie, profesorul Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu Uniunea Europeană, care crede că România a aderat la ceva despre care nici măcar liderii nu ştiu prea multe.
“Au înţeles că est