Zece cercetători de la Staţiunea legumicolă Buzău au declanşat război \"piraţilor\" din domeniul legumiculturii şi lucrează ca roşia românească, gustoasă şi mare, să revină pe val. Costel Vînătoru, unul dintre inginerii horticultori de la staţie, a dus lupte de lămurire cu rudele şi cu cunoştinţele care obişnuiau să cumpere din piaţă legume sau fructe crescute şi coapte la foc automat. Sursa: VLAD STĂNESCU
Mai că nu-şi pot explica cum, de aproape un an, abia mai pot face solicitărilor de produse şi de consultanţă în legumicultură. De când curentul produselor ecologice a provocat un tremur în conştiinţa românilor şi de când au demonstrat că o roşie turcească poate rezista şi şase luni în debara, cercetătorii Staţiunii legumicole Buzău s-au pus serios pe treabă. De la începutul primăverii, au vândut 500.000 de răsaduri. Anul trecut, pe vremea asta, abia au putut vinde 100.000 cultivatorilor de tradiţie din judeţ.
Reclama, spun ei, şi-au făcut-o prin calitatea soiurilor create în zeci de ani de cercetare. Sute de cultivatori români s-au înghesuit la poarta instituţiei cu dubele să-şi cumpere răsaduri adevărate. Pentru cei din nordul ţării, inginerii de la Buzău le-au oferit anul ăsta o soluţie: să trimită paleţii cu plante prin curierat rapid.
Roşiile care rezistă un an
Costel Vînătoru, unul dintre inginerii horticultori de la staţie, a dus lupte de lămurire cu rudele şi cu cunoştinţele care obişnuiau să cumpere din piaţă legume sau fructe crescute şi coapte la foc automat. La un moment dat, le-a demonstrat că tomatele din piaţă pot ţine loc chiar şi de conserve. "A rezistat şase luni pe birou. Vă daţi seama dacă o ţineam în frigider! Poate ar fi fost întreagă şi după un an".
Experimentul i-a lăsat cu gura căscată pe cunoscuţi şi au început să evite să cumpere "tunatele" din pieţe. Ba unii, spune Vînătoru, au înce