Pescăriile sunt pline de marfă proaspătă. Oferta cea mai bogată o găsiţi în pieţe, unde preţurile bat supermarketurile. Sursa: IONELA SĂVESCUSursa: IONELA SĂVESCUSursa: IONELA SĂVESCUSursa: IONELA SĂVESCUSursa: IONELA SĂVESCU
1 /.
Caraşi graşi ca în Piaţa Obor din Bucureşti nu găseşti nicăieri. Aduşi direct din Dunăre. Nici hamsii mai ieftine nu sunt pe undeva. Scrumbia - cea mai bună. Asta strigă comercianţii de peşte din hala pieţei, locul în care se bulucesc pensionarii la prima oră să ia pulsul preţurilor. Cozi la toate magherniţele, unde-s preţurile mai mici şi peştele dă din coadă pe stratul de gheţă se negociază intens şi cu strigături.
Cel mai căutat e carasul proaspăt, de Dunăre. Orice vânzător ai întreba, toţi spun că peştii sunt abia scoşi din plasa pescărească. Oamenii se îndoiesc câteodată, mai dau un tur de piaţă, mai cumpără o ridiche, apoi aruncă din nou întrebarea: "Dom’le, e chiar de la Dunăre?". Aşa muşti momeala în Piaţa Obor.
Ca strategie de marketing, comercianţii mai aleg să tranşeze "monştrii" de peste zece kile chiar în faţa clientului, de-ţi ajung solzii pe haine. Marfă proaspătă, clienţi mulţi înainte de Florii, când e dezlegare la peşte. Cumperi 10 kg sau doar 100 de grame, nu primeşti în veci bon de la casa de marcat.
"Fructele de mare fac sânge roşu"
La "Mache", o tarabă cu peşte proaspăt şi congelat, fructe de mare şi bibani sălbatici, bătrâneii întreabă ruşinos de-o caracatiţă care se scaldă în gheaţă. Până să le răspundă gestionarul, trei chinezi pun mâna pe ea, o bagă în pungă şi-o aşază pe cântar. Din ochi, are cam un kilogram jumate.
"Cu dezlegările astea la peşte, se mai fac nişte bani. La sfârşit de săptămână, mai avem noroc cu chinezii, cu thailandezii, cu ăştia de mănâncă ciudăţenii. Fac coadă la fructe de mare. S-au mai învăţat şi românii să cumpere, că fac sâng