Hidroelectrica a anunţat lansarea unui website special şi a unei pagini wikipedia pentru promovarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, în valoare de peste 1,3 miliarde de euro.
Hidrocentrala va avea în total o capacitate de 1.000 de MW, urmând să fie echipată cu patru hidroagregate a câte 250 de MW fiecare.
Statul şi-a propus să deţină participaţia majoritară, prin intermediul Hidroelectrica, din acest proiect, iar restul să fie aportul unor investitori privaţi.
Construcţia va dura între cinci şi şapte ani, iar proiectul va contribui la crearea a 4.000-5.000 de locuri de muncă.
Centrala va fi construită la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, pe râul Someşul Cald.
De ce avem nevoie de hidrocentrala Tarniţa?
Proiectul hidrocentralei de la Tarniţa datează dinainte de 1990 şi s-a născut din necesitatea de a avea o unitate care să echilibreze producţia şi consumul naţional de electricitate.
Mai exact, în timpul zilei, când consumul de electricitate este mare, centrala va funcţiona ca producător de energie hidro. În schimb, noaptea, va consuma surplusul de electricitate din sistem pentru a pompa apa înapoi în lacul de acumulare.
O astfel de capacitate este foarte importantă în contextul în care 20% din producţia de energie a României provine din surse nucleare, reactoarele pot fi oprite şi repornite extrem de greu, iar România are în plan două noi reactoare până în 2020.
În plus, foarte multe proiecte eoliene vor fi gata peste câţiva ani, iar acestea vor produce o cantitate mare de energie, dar greu de prognozat, în condiţiile în care resursa eoliană este fluctuantă.
"Proiectul realizării hidrocentralei Tarniţa-Lapuşteşti a ajuns într-o nouă fază. În prezent, echipa de consultanţi condusă de Deloitte lucrează la finalizarea propunerii de