Oraşele-fantomă, locuri misterioase şi fascinante, abandonate din cauza dezastrelor ambientale, a conjuncturilor istorice şi economice, au fascinat generaţii întregi de amatori de senzaţii tari.
În cazul în care credeaţi că astfel de oraşe-fantomă sunt doar în imaginaţia scenariştilor de la Hollywood, atunci vă înşelaţi amarnic. Oraşele-fantomă chiar există şi sunt mult mai numeroase decât vă imaginaţi. Este vorba de oraşe care, ajunse într-o situaţie economică nefavorabilă, asistă la migrarea locuitorilor către centre urbane mai mari şi mai dezvoltate. Sau este vorba de oraşe care au fost abandonate în urma unor dezastre naturale sau nucleare, care de multe ori au dus la moartea a mare parte din populaţie. Unele oraşe au devenit fantomă şi din cauza exterminării totale a populaţiei, în urma unor războaie sau epidemii. În orice colţ al planetei, se pot întâlni aproape toate tipurile de oraşe-fantomă, cu excepţia centrelor care şi-au câştigat acest renume după dezastrele naturale. Din această ultimă categorie fac parte o serie de localităţi din Ucraina, după dezastrul nuclear de la Cernobâl, mai ales oraşul Prypiat şi alte aşezări urbane mai mici din nordul ţării. De asemenea, nu trebuie uitat nici oraşul japonez Fukushima, unde nivelul emisiilor radioactive a atins valori de-a dreptul îngrijorătoare.
Fuga din calea crizei
Oraşe abandonate din cauza problemelor economice există în toate colţurile lumii, însă mai ales în Canada, Finlanda, Argentina, Japonia, Italia sau Norvegia. În general, este vorba de localităţi înfiinţate pentru extragerea minereului sau pentru prelucrarea lemnului şi care au suferit un declin economic considerabil. Există însă şi oraşe care au fost abandonate pentru a face loc unei mine. Este cazul oraşului Etzweiler din nord-vestul Germaniei. Alte oraşe abandonate din aceleaşi motive se găsesc în mare parte în Statele