"Numai la noi se pot întâmpla asemenea lucruri!". Este reacţia de o resemnare absolută pe care mulţi români au avut-o atunci când au auzit ce s-a întâmplat cu vestigiile istorice de la Sarmizegetusa: hoţi de comori răvăşind pădurile din zonă în căutarea celebrelor brăţări dacice sau săteni stricând ce a mai rămas din zidurile antice pentru a-şi completa propriile garduri.
Ştirile despre Sarmizegetusa par să ignore efectele universale ale trecerii timpului şi prezintă trăsăturile negative ale naturii umane ca şi cum ar fi fost patentate de români. Astfel, un Ion, Vasile sau Gheorghe ar deveni cu siguranţă cei mai dezrădăcinaţi, hulpavi şi inculţi dintre oameni.
Breaking news la Zidul lui Hadrian
Dar, breaking news!, rămăşiţele istoriei au fost jefuite şi într-o ţară care garantează oficial drepturile cetăţenilor încă din secolul al XIII-lea şi unde aproape fiecare bucată de trecut este conservată în primul rând din conştiinţă civică. Este vorba despre Anglia. Iar exemplul invocat este zidul construit de împăratul Hadrian pentru a delimita porţiunea colonizată a insulei de ţinuturile nordice stăpânite de barbari.
Un articol scris pentru cunoscuta revistă de turism Lonely Planet Magazine şi publicat de BBC Travel constată, fără să arunce vreo vină în direcţia cuiva, că şi Zidul lui Hadrian a servit ca sursă de material de construcţie pentru localnici.
Cu zidăria romană în grădină
"De-a lungul zidului, fermele care au fost construite cu zidăria romană stau chiar lângă porţiunile dezgolite ale construcţiei", observă jurnalistul Marcel Theroux. Faptul că localnicii au furat bucăţi din zid nu înseamnă neapărat că erau rude cu vreun Ion, Gheorghe sau Vasile. "Încă din secolul al XVI-lea, proprietarii din nordul ţării colecţionau bucăţi de zid pentru a le afişa la loc de cinste în grădini", se mai precizează în articol.
Şesul, oile, Sco