Disperare şi o sărăcie cruntă, umilitoare. Asta urmăresc să arate toate reportajele realizate în România de jurnaliştii occidentali. Indiferent de subiectul tratat, şi trebuie precizat că sunt puţine temele abordate de presă străină când vine vorba de România, camerele de luat vederi şi aparatele de fotografiat se opresc insistent pe căruţele goale şi aproape dezmembrate ale ţăranilor români, pe casele din carton ale ţiganilor săraci, pe puradeii goi şi cu burţile umflate de foame şi pe mizeria cruntă din spitalele româneşti.
România, în presa străină, este ţara copiilor cu handicap, a infestaţilor cu HIV, a ţiganilor care năvălesc de foame în Europa şi a infractorilor care caută noi victime în lumea largă.
Un reportaj realizat de jurnaliştii de la France 2, intitulat "România, SIDA în vene?", este o altă dovadă că, în afară, România este departe de a fi "grădina carpatică" şi idilică a Elenei Udrea.
"Se numesc Gabriel, Erica, Adriana, au 20 de ani fiecare şi sunt din Bucureşti. Unii îşi injectează visele din vârful seringilor în cartierul Ferentari. Alţii poartă acest virus în vene încă de la sfârsitul anilor '80", aşa începe reportajul de la France 2, un reportaj care aminteşte de materialele realizate imediat după Revoluţie în orfelinatele şi centrele pentru copiii instituţionalizaţi de la noi.
Materialul realizat de jurnaliştii francezi a stârnit protestele românilor. Pe site-ul postului de televiziune au apărut mai multe reacţii, care îl califică drept o insultă la adresa românilor, "despre care nu ştiţi nimic".
Nu este primul reportaj de acest fel care ajunge pe micile ecrane în state importante ale Europei. La începutul lui 2010, BBC difuza un documentar despre modul în care sunt trataţi copiii cu dizabilităţi în orfelinatele din România, dar si despre prejudecăţile faţă de cei care au fost infestaţi cu virusul HIV.
Rep