Un Sauvignon Blanc de Recaş, din 2010, vândut sub brandul „V” şi un Cabernet Sauvignon din 2009 de Dealu Mare, de la Fine Wine SRL Lacerta Winery, primul între vinurile albe, al doilea între cele roşii, sunt marii medaliaţi ai Concursului Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice 2011, desfăşurat, zilele acestea, la Timişoara. Sursa: Adi PîclişanSursa: Adi PîclişanSursa: Adi Pîclişan
1 /.
128 de probe de vin au intrat în competiţie şi au fost degustate, timp de două zile, de către cei mai buni şapte oenologi din ţară. Aceştia au avut o sarcină destuld e grea, spune Lucia Pârvu, organizatoarea Salonului internaţional de Vinuri Vinvest, în cadrul căruia are loc şi competiţia. Toate cramele au pus în joc cele mai bune licori.
Specialiştii spun că, pentru a degusta corect un vin, acesta trebuie să fie turnat într-un pahar din sticlă, cu picior. În funcţie de culoarea vinului ne dăm seama de vârsta lui. Un vin alb cu o nuanţă verde-gălbuie este tânăr, iar nuanţa aurie este dovada unui vin vechi. Un vin roşu de o nuanţă albăstruie este mai tânăr decât unul rubiniu-cărămiziu, sau chiar portocaliu.
Competiţie între granzi
Alte 10 vinuri albe şi 11 roşii îşi pot adăuga în palmares câte o medalie de aur. Chardonnay Terra Romana (SERVE Ceptura) şi Patrician (Vifrana SA Crama Francu), Riesling Italian (Cramele Recaş), Feteasca Albă (Vinul cavalerului – SERVE Ceptura), Sauvignon Blanc de Jidvei (Nec Plus Ultra), Feteasca Regală de Recaş (V Drinks) şi de Jidvei, Cupajul Alb . Boierul şi Pinnot Gris – Cardinal de la Domeniile boierul, precum şi Pinot Gris – Grigorescu, tot de la Jidvei, completează lista celor mai bune vinuri autohtone albe ale momentului. La vinurile roşii, auriul e împărţit între Fine Wine SRL Lacerta Winery (Cabernet Sauvignon+Shiraz, Cabernet Sauvignon şi un Cupaj Roşu (CS+Sh+M)), Vigna SRL, de la Petrovaselo (Timi