Dan Gaiţă, 49 de ani, profesor la Universitatea de Medicină din Timişoara, spune că românii trebuie să înveţe să prevină bolile cardiovasculare, nu doar să le trateze. Odihna suficentă, eliminarea stresului şi exerciţiile fizice ar reduce simţitor numărul celor bolnavi de inimă.
„Adevărul": Cam unde mai suntem în lume la bolile cardiovasculare?
Dan Gaiţă: În lume suntem pe locul patru, ceea ce înseamnă că, dacă luăm decesele din fiecare ţară, procentul cauzat de o anume afecţiune ne poziţionează într-o zonă sau alta. În Comunitatea Europeană, aproape jumătate dintre cei care mor anual sunt victimele bolilor cardiovasculare. În România şi în ţările Europei centrale şi de est, acest procent este de peste 50%, către 60%, ceea ce ne plasează tot pe primele locuri.
În primele zece locuri din lume nu se află nicio ţară din Africa. Asta ce înseamnă?
Că am rezolvat problemele infecţioase de care se moare în Africa prin vaccinuri, dar am ajuns într-o zonă în care impactul şi ritmul vieţii occidentale, pentru că îl trăim ca şi în vest, nu este dublat şi de măsuri sau campanii de promovare a sănătăţii şi de prevenţie. Va trebui să rezolvăm problema cardiovasculară nu doar prin medicamente şi intervenţii, ci şi prin prevenţie bazată pe stil de viaţă optimizat. Şi-atunci noi, cardiologii, am spus că atâta vreme cât nu vom ieşi din cabinetele noastre sau din spital, să spunem populaţiei cum ar trebui să facă acest lucru, nu vom putea rezolva problema.
Este vreo ţară unde s-a reuşit asta?
Da, s-a reuşit în ţările occidentale, au reuşit americanii, dar şi cei din Europa. Şi este un model finlandez de campanie în care pacienţii care au probleme merg la doctor, dar în acelaşi timp şi cei care sunt sănătoşi fac un control medical anual şi primesc sfaturi privind modul de viaţă. Acolo comunitatea s-a implicat, au creat spaţii