Pe cei care muncesc gratis la dezvoltarea enciclopediei \"îi aduni într-un lift\". Wikipedia românească şi-a trăit momentele de glorie, iar acum aşteaptă o mică renaştere. Sursa: VLAD STĂNESCU
E trecut de miezul nopţii şi un tip scrie despre România. Nu e vreun elev care are referat pentru mâine, nici un student la istorie sau un autor pe care îl zoreşte editura. De fapt, tipul nostru nu are şefi şi nu îl obligă nimeni să scrie, termenele-limită şi le fixează singur.
E de "profesie" wikipedist, şi-a fixat o misiune din a scrie articole cât mai precise, susţinute de surse, bine ilustrate. Nimeni nu-l plăteşte pentru asta. După vreo trei luni cu nopţi din acestea, a apărut pe Wikipedia articolul despre România. Vreo 80% din text a fost scris, acum vreo doi ani, de un tânăr de 20 de ani, Tudor Mihăescu. Atunci, abia era la vârsta majoratului.
Prin 2009, când l-a scris, exista deja un articol care prezenta ţara noastră, "dar era ceva jalnic, dezlânat". "Clar, nu ne făcea cinste", trage concluzia tânărul. În cele trei luni de muncă s-a sfătuit cu colegi care se pricepeau la economie, istorie şi alte domenii, a adunat informaţii din toate părţile.
Şi astfel s-a născut unul dintre cele mai citite articole de pe Wikipedia românească. S-a documentat enorm, pentru a nu ieşi vorbe despre datele din articol. În text sunt 380 de trimiteri spre sursele informaţiilor, înşirate în subsolul paginii. De fapt, aproape că nu există propoziţie fără referinţe în acest text.
Bezuhov l-a adus pe Tolstoi pe Wiki
Era vara lui 2007, vacanţa dintre clasele a X-a şi a XI-a, când Tudor a început să scrie pe Wikipedia în limba română. Era elev la Liceul "Lovinescu", aflat la doi paşi de apartamentul în care stă în cartierul bucureştean Drumul Taberei. Citise "Război şi pace", iar când s-a înscris pe Wikipedia şi-a ales un pseudon