Pana mai ieri, eram incapabili sa pronuntam cuvantul colesterol, si iata ca astazi, medicul de familie ne cere, pur si simplu, sa ni-l supraveghem.
Nu-i de mirare ca unii dintre noi se simt, oarecum, derutati. Un lucru este sigur: ati auzit, deja, spunandu-se ca acest colesterol:
...este necesar pentru sanatate
...provoaca atacuri si crize cardiace
...este bun
...este rau
...nu este doar colesterol, ci si LDL, HDL, colesterol alimentar, seric etc.
Colesterol bun sau rau?
Colesterolul este indispensabil sanatatii, ceea ce inseamna ca e bun. Dar, in acelasi timp, el provoaca atacuri si crize cardiace, deci s-ar putea sa fie si rau. Adevarul se afla undeva intre cele doua enunturi, totul depinzand de care colesterol este vorba.
Colesterolul are o importanta vitala in producerea hormonilor, a compusilor celulari si a invelisurilor protectoare ale nervilor, dar organismul este perfect capabil sa fabrice tot colesterolul de care are nevoie, fara ajutorul alimentatiei.
Organismul dvs. nu cere mai mult, iar daca consumati un surplus de colesterol, el nu-l utilizeaza. Se multumeste sa-l lase sa se duca unde crede el de cuviinta si sa caute un cotlon ori o nisa confortabila, in care sa se cuibareasca, pentru a produce stricaciuni. De aceea este atat de importanta alimentatia in controlul colesterolului. Daca consumati prea mult, excedentul va bloca circulatia in venele si arterele dvs. (iar aceste blocaje sunt responsabile pentru "celebrele" atacuri si crize cardiace).
Consumul de alimente bogate in colesterol poate face sa creasca nivelul colesterolului seric. Grasimile saturate pot produce, la randul lor, cresterea colesterolului sanguin, in vreme ce, conform studiilor efectuate, grasimile nesaturate ar putea reduce valorile acestuia. In orice caz, un regim sarac in grasimi este unul din cele