România s-a menţinut în martie pe prima poziţie în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea anuală a preţurilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state şi mai mult decât dublu comparativ cu inflaţia medie la nivel comunitar, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax.
În februarie, preţurile de consum din România au crescut cu 7,6%.
În clasamentul lunii martie, pe poziţia a doua în funcţie de inflaţie se plasează Estonia (5,1%), iar locul trei este ocupat de Bulgaria şi Ungaria (4,6%). În schimb, cele mai reduse creşteri ale preţurilor se observă la Irlanda (1,2%), Suedia (1,4%) şi Cehia (1,9%).
În Germania, cea mai mare economie europeană, inflaţia a fost de 2,3%, iar în Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania preţurile au urcat cu 2,2%, 4%, 2,8% şi respectiv 3,3%.
La nivelul UE, inflaţia medie din martie este de 3,1%, comparativ cu 2,8% în luna precedentă. În zona euro, inflaţia a accelerat de la 2,4% în februarie la 2,7% în martie.
Comparativ cu februarie, inflaţia a accelerat în 18 state comunitare, s-a redus în cinci şi nu s-a modificat în patru ţări.
Rata inflaţiei din România a sărit în iulie 2010 la 7,1%, de la 4,3% în iunie, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24%, însă economia autohtonă avea una dintre cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE şi înainte de majorarea taxei.
Eurostat menţionează că datele referitoare la inflaţia UE şi a zonei euro sunt provizorii.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul acestei săptămâni că inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-a situat la 0,6% în principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.
România s-a menţinut în martie pe prima poziţie în Uniunea Europeană (UE) în funcţie de creşterea anuală a