Un studiu publicat zilele acestea de Comisia Naţională de Prognoză arată că judeţele din Regiunea de Nord-Est nu se grăbesc să-şi repună economia pe picioare.
Zona Moldovei îşi menţine, în continuare, statutul de cea mai săracă din ţară. Conform raportului Comisiei, un singur judeţ din zonă va avea o creştere economică semnificativă. Astfel, la nivel naţional, anul acesta creşterea va fi cuprinsă între un minim de 0,6% şi un maxim de 2,5%.
Din judeţele regiunii de Nord Est cea mai mare creştere economică va fi înregistrată în Suceava, respectiv 1,6%.
La Iaşi şi la Botoşani creşterea va fi de 1,1%, la Neamţ de 1,4%, la Bacău de 1,2%, în timp ce Vasluiul se situează pe ultimul loc cu 1%. Conform estimărilor Comisiei Naţionale de Prognoză, până în anul 2014 salariul mediul net în zona Moldovei va ajunge la 1.475 de lei, faţă de 1.288 cât este în prezent.
„E o gogoriţă că România a ieşit din criză!“. Aceasta este opinia specialiştilor ieşeni în economie, care susţin că de la declaraţii privind depăşirea perioadei de dificultăţi financiare şi până la fapte concrete este drum lung. „Nu se iese din criză când se dă un comunicat. Noi nu trebuie să ieşim teoretic, ci practic“, spune economistul Vasile Cocriş.
Prognoza pe care acesta o oferă este de minim jumătate de an. „Economia nu dă semnale pozitive peste noapte. Va mai trece măcar jumătate de an, un an, până pornesc motoarele“, spune acesta. Soluţia sa pentru o ieşire din perioada de dificultăţi financiare este repornirea creditării şi o mai mare relaxare a condiţiilor impuse de bănci. „Consumul nu trebuie gâtuit. Trebuie o dezgheţare a relaţiilor cu băncile, a finanţării, trebuie reduse dobânzile la credite“, spune Cocriş.